04.10.18 > 29.12.19

The Grand Place To Be

Tentoonstelling

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Brusselse Grote Markt op de werelderfgoedlijst van de Unesco, pakken het Museum van de Stad Brussel en de Cel Historisch Erfgoed uit met een unieke tentoonstelling rond dit pareltje van Brusselse architectuur. De tentoonstelling moest wel op de Grote Markt plaatsvinden, in het Broodhuis. Sinds 1887 herbergt dat prestigieuze gebouw immers het Museum van de Stad Brussel dat toeziet op de bewaring, de verrijking en de herwaardering van het Brussels erfgoed én op het doorgeven van kennis bij het brede publiek.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het monumentale standbeeld van Sint-Michiel (een windwijzer uit de 15de eeuw). Heel wat thema’s met betrekking tot de geschiedenis, de architectuur, de conservatie en de opwaardering ervan komen aan bod. Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame, nooit eerder getoonde archeologische voorwerpen (een heel aantal uit culturele instellingen en privécollecties) werden voor het eerst samengebracht. Ook restauratiewerken worden belicht aan de hand van werkdocumenten, werffoto’s, werktuigen en originele onderdelen van de gevels.

Een unieke virtual reality beleving!

Het bombardement van de Grote Markt in 1695

Met virtual reality wordt de bezoeker visueel ondergedompeld in de Grote Markt van voor het bombardement van 1695. Alsof hij werd teruggeflitst door een teletijdmachine bevindt hij zich op de Grote Markt van de 17de eeuw. Hij kan de verschillende gebouwen zien, het Stadhuis, het Broodhuis ... gebouwen die er heel anders uitzien dan de gebouwen die hij zag alvorens het museum te betreden. Plots valt een kanonskogel neer op de straatstenen, de schok is hard. Kijk daar, een houten huis vat vuur ... De avond valt, de as vliegt in het rond. De bezoeker beleeft het bombardement echt. Het plein ontwaakt in puin, maar niet voor lang. De bezoeker maakt de heropbouw mee van de gebouwen en bevindt zich uiteindelijk terug op de huidige Grote Markt. Archeologen, historici en architecten begeleidden de realisatie van deze virtual reality om die zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij de historische werkelijkheid.

Om deze ervaring in gezinsverband te kunnen beleven, is er ook een versie voor kinderen beschikbaar. Ook al bestaat er geen welomlijnde wetgeving ter zake, toch biedt het museum aan kinderen jonger dan 12 jaar een kortere maar even intense ervaring aan.

Om deze virtualrealitybeleving uit te werken, deed het museum beroep op het Brusselse bedrijf Eternitease: www.eternitease.tv

Tarief : € 2

Niet te missen!

Eerste zondag van de maand
Zondag  4 november en 2 december 2018
Zondag 6 januari, 3 februari, 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2019

Het museum opent gratis zijn deuren en biedt gratis rondleidingen door de tentoonstelling aan om 14:30

Brussels Museums Nocturnes
29 november 2018
Rondleiding van de tentoonstelling om 19:00 en 20:30
Tarieven: € 4 | € 2 | € 0

Broodje Brussel:
Dinsdag 12 en donderdag 14 februari 2019 om 12:30
Tijdens de lunchpauze kan u genieten van een rondleiding door de tentoonstelling.
Tarieven: € 6 | € 4 | € 0

Rondelidingen van de tentoonstelling

Rondleidingen voor jongeren

Docents dag